8 Haziran 2012 Cuma

Bama Halkı’nın Meyve ve Kenevir Tüketimi


Bama halkı, muz, guava, üzüm ve armut gibi meyveleri yetiştirir, bunların hepsi de dalından koparılıp taze, olgun ve uzun bir yaşamın temeli olan antioksidan, enzim, lif ve diğer besin maddeleriyle dolu olduğu halde yenir. Bu tür bir kaynağa sahip oldukları için şanslılar: çoğumuz bundan yoksunuz. Buna rağmen biz Lida ile beraber düzenli meyve yemeliyiz ve her zaman satın almaya gücümüz yetmese de ara sıra bazı yerel organik ürünleri de tüketmeliyiz.
Bama’da uzun yaşamın başlıca unsurlarından biri kenevir tohumu ya da Cannabis sativa L. bitkisidir, daha iyi bilinen Cannabis indica bitkisinin kökence kuzenidir. Bunun tersine, Bama’da yetişen kenevir psikoaktif özelliklere sahip değildir köylüler bunu sake ve snake şarabından sağlar. Kenevir bitkisi B vitaminleri ve magnezyum ve çinko gibi mineralleri emmeye son derece yatkındır. Kenevir tohumları, vücudumuzdaki her hücrenin gereksindiği temel yağ asitleri omega 6 ve omega 3′ü (3:1 oranında) iyi bir dengede içerir. Bu nedenle sağlıklı bir zayıflama sağlamak için Lida yosun kapsülü ile beraber kullanılması önerilir. Kenevir aynı zamanda tam bir proteindir, çünkü tüm sekiz temel amino asidini içerir. Bu Asya, Rusya ve Doğu Avrupa’da binlerce yıldır bir halk ilacı olarak kullanılır.
Kenevir hamuru, Batı’da sağlıklı gıda mağazalarında satılır, sıradan hamura lezzetli bir alternatiftir. Bu hızlı ve kolay pişirilir, lezzetlidir ve çoğu hamur soslarına uyar. Hemp glüten içermez, dolayısıyla glütene toleranslı olmayanla karın hastalığı olanlar için idealdir ve bazı tahıllara göre sindirimi daha kolaydır. Kenevir tohumu yağı aynı zamanda bir güzellik ürünü olarak satılır ve bunun cildin esnekliği ve parlaklığını artırdığı söylenir.
Bama dağlarının eteklerinde yetişen kenevir tohumları toplanır, bunlar güneşte kurutulur, hamura katılır ve temiz dağ suyu içinde pişirilir. Bu besleyici bir süt oluşturur ve bununla içinde sebzelerin pişirildiği ya da günde bir iki kez yenen houmayou yapılan bir tür yağlı yemek suyu hazırlanır. Tohumlar ayrıca olduğu gibi de yenir, temel yağları en saf, en çiğ halinde korunmuş olur. İmkan bulup da bu tohumları edinebilirseniz sağlığınız açısından ne kadar yararlı olduklarını birkaç kullanımdan sonra fark edeceksiniz.
Siz sevgili Lida okuyucularına dünyanın farklı yerlerinden alternatif besin kaynakları hakkında bilgi vermek bizler için bir zevktir. Bir başka sağlıklı yaşam ve Lida ile ilgili yazıda görüşmek üzere. Zayıf kalın…

0 yorum:

Yorum Gönder