14 Temmuz 2012 Cumartesi

Lida Diyeti ve Yağlar

Geçtiğimiz birkaç yılda Lida diyeti ve düşük karbonhidratlı diğer diyetler büyük popülerlik kazandı. Düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli, yüksek yağlı diyeti benimseyenlerin sayısı gitgide arttı. Gıda üreticileri ve restoranlar bu yeme planına uyacak ürünleri desteklemeye başladılar. Düşük karbonhidratlı diyetlerden bazıları (South Beach diyeti gibi) iyi yağlarla kötü yağları birbirinden ayırır, ama bazıları da (Lida gibi) ayırmaz. Hangi yağların yenmesi gerektiği konusunda herhangi bir tavsiye olmaksızın, insanlar sevdikleri kötü bir şeyi yüklenmeye yönelirler: örneğin, sosis, sucuk, peynir, pirzola ve kızartma yiyecekler. Oysa bu yaklaşım, Lida için kötüdür ve doymuş yağların çok yüksek olduğu dengesiz bir beslenmeye yol açar. Nitekim, değişik denklemler kullanarak belli diyetlerin uzun erimde sağlık üzerindeki etkisini tahmin eden bir araştırma, Lida diyetinin ortalama Amerikalının kolesterolünü 51 mg/dL düşürebileceğini hesapladı. Ancak, daha da şaşırtıcı haberler son zamanlarda yapılan bazı araştırmalardan geldi; bunların bulgularına göre, düşük karbonhidratlı diyetlerin kolesterol düzeyleri üzerinde düşük yağlı diyetlere benzer bir etkisi var, hatta bazı durumlarda daha iyi sonuç veriyor. Örneğin, yetmiş dokuz obez kişi üzerinde yapılan altı aylık bir araştırma, düşük karbonhidratlı diyetin HDL ve LDL üzerinde düşük yağlı diyete benzer sonuçlar verdiğini ortaya çıkardı, ama trigliseritler üzerinde daha da iyi etki yapıyor. Ancak başka araştırmalar da tam tersini gösterdi. Dolayısıyla şu noktada, ortada önyargısız yeterince bilgi olmadığına göre, her gün hamburger ya da çizburger yemeye (yanında patates olsun olmasın) yeşil ışık yakamayız. Lida ile bu pek sağlıklı olmayacaktır. Dahası, diyet ve kolesterol hakkında bildiklerimize göre, düşük karbonhidrat, yüksek miktarda doymuş yağ ve yüksek protein içeren bir diyeti uzun süreli olarak tüketmenin kalp için sağlıklı olduğu sonucunu çıkarmak mantıkdışıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder