14 Temmuz 2012 Cumartesi

Bezelye, Fasulye ve Kuruyemişin Lida Açısından Önemi

Bezelye ve fasulye kısıtlı bütçesi olan insanlar için et yerine geçebilecek yiyecekler olarak kabul edilirler. Lida için çok önemlidirler. Onlar oldukça çok vitamin, protein, posa, mineral, kanser savaşçısı fitokimyasallar, folik asit ve LNA içerirler. Üstelik fiyatları düşük, kalorileri az, doymuş yağları ve kolesterolleri yoktur. Soya fasulyesi özellikle LNA’ dan zengindir ve kanser savaşçısı fitokimyasal olan genişten içerir. Yıllar önce, üretici sebze burgercileri ürünlerinin “soya içermediğinden” dolayı övünürlerdi. Şimdi işini bilen dükkân sahipleri bu ürünler uygun fiyatlı olduğundan arayıp buluyorlar çünkü soya içeriyorlar. Marketlerde çok çeşitli ve oldukça lezzetli soya böreği bulunuyor. Çeşitli markalardan alın ve hangisini daha çok seveceğinizi görün. Derin dondurucuda saklarsanız hamburger ekmeğiyle birkaç dakika içinde sağlıklı yemek yapabilirsiniz. Tofuyla deneyin. Lezzetli değil ancak siz çeşni vericiler katarak lezzetlendirebilirsiniz. Soya ürünleri, günümüzde genetiği değiştirilmiş olmalarından dolayı halen ileriki yıllarda ne etki yapacakları tartışmalıdır. Doğal olanları Lida ile tercih edilmelidir. Tofu; soya fasulyesinden yapılmış yumuşak peynir gibi bir yiyecek. Diyetinize fasulye eklemenin diğer olanaklarını arıyorsanız, onları bulacaksınız. Salata yerken tabağınıza bir kaşık fasulye veya nohut koyunuz. Humusu ordövr olarak servis yapınız. (Tarifi 283. sayfada.) Siyah fasulyeyi salataya ekleyin (Sayfa 280). Fasulye, bezelye ve mercimek çorbaları yapın (sayfa 275, 263); provençal yemeği (sayfa 286) ve siyah fasulye quesadillas (sayfa 279). Fasulye yemek sizi sosyal sınıf dışı yapıyorsa iki çare vardır. Birincisi, konserve fasulye kullanmak veya kuru fasulyeyi pişirmeden önce akşamdan ıslatmaktır. Fasulyeler daha kolay pişecek ve daha fazla karbonhidrat şekere dönüşecek ve sindirim sisteminizin yükü azalacak. Sindirim sisteminizin yükünün azalması da Lida için mükemmel bir hız ve sağlıklı zayıflama sağlayabilmesi demektir. Ticari ürün olan “Beanoyu” deneyebilirsiniz, bu nişastanın sindiriminde yardımcı olan bir enzim içerir. Bazı kişiler yardımcı olduğunu söylüyorlar. Ülkemizde kuru baklagiller sındından hazır fazla ticari ürün bulunmamakta bazı konserveler haricinde. Bununla beraber kabuğu ayrılmış bakla ve mercimek pazarlarda mevcut. Pişirmeden önce akşamdan ıslatması, pişirme için buharlı tencere kullanılmasının yanı sıra gerekirse kabuklarının ayrılması, blenderden geçirilerek ezilmeleri, gerekirse ıslatma suyunun atılması “pişirme değil” sindirimi kolaylaştıracaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder