14 Temmuz 2012 Cumartesi

Aileyle Yenilen Akşam Yemekleri ve Sağlıklı Diyetler

Aileyle yenilen akşam yemekleri sağlıklı besin seçiminin temelini oluşturur. Lida kullanan bir kimsenin akşam yemeklerinde sıkıntı çekmesi durumu (Yiyememe durumu) çoğu kez görülen bir etkidir. Çünkü Lida’ nın alındığı andan itibaren 15 saat süren bir tokluk etkisi bulunmaktadır. Bu tokluk hissinin önüne öğün atlamamanız gerektiği için aile yemekleriyle geçebilir misiniz ? Bizce Lida dahi buna engel olamaz. Bunun temel sebebinin, sunulan besinlerin yüksek kalitede olması ve yemek masasında sağlıklı beslenmeyle ilgili yapılan sohbetler olduğu düşünülmektedir. Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmada aileyle yenilen yemeklerin sıklığı; %17′si hiçbir zaman veya bazen, %40′ı haftada 3 ila 6 gün veya daha fazla, %43′ü ise her gün şeklinde ifade edilmiştir. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmada, Hemşire Sağlık Araştırması’nâ katılan 16.202 hemşire çocuğu (9 ile 14 yaş arasında ve Amerika’da yaşayan) değerlendirilmiştir. Yapılan çapraz kesitsel bir analizde, aileyle yenilen akşam yemekleri ve sağlıklı beslenmenin ilişkili olduğu bulmuştur. Akşam yemeklerini aileleriyle yiyen kız ve erkek çocukların, aileleriyle hiç yemeyen veya sadece bazen yiyen çocuklara/gençlere göre, daha fazla meyve sebze, daha az kızarmış besin ve soda tükettiği görülmüştür. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin Lida’ nın vaadettiklerini gerçekleştirebilmesi için önemi inanılmaz büyüktür. Besin öğeleri dağılımına bakıldığında, aileyle yenilen akşam yemekleri arttıkça, daha fazla oranda diyet lifi, kalsiyum, demir, folat, B 6, B 12, C ve E vitaminleri alımının olduğu, trans yağı, doymuş yağ tüketimi ve glisemik yükün ise azaldığı görülmektedir. Neumark-Sztainer ve arkadaşları tarafından yapılan farklı bir araştırmada, ortaokul ve lise öğrencilerinden oluşan (11 ila 18 yaş) 4.746 öğrenci değerlendirilmiştir. Aileyle yenen akşam yemeklerinin sıklığı ile protein (kalori yüzdesi), kalsiyum, demir, A, C, E ve B6 vitamini, folat ve diyet lifi dahil olmak üzere, sağlıklı beslenme biçimi açısından önemli olan bu besin öğelerinde yeterli tüketimin de etkili olduğu bulunmuştur. Aileyle yenilen akşam yemeklerinin sıklığının meyve, sebze, tahıl ve kalsiyum açısından zengin besinlerin tüketimine teşvik ettiği, meşrubat içecek tüketimini azalttığı bildirilmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder