14 Temmuz 2012 Cumartesi

Light Ürünler & Lida Analizi

Light ürün anlamı ve kullanımı ile ilgili bazı sorunlar açığa çıkmaktadır. Ülkemizde zeytinden, tuza, sodadan reçele ve çaya kadar birçok besinin paketlerinde light ibaresi görülmektedir. Zeytinin, sodanın, çayın ve tuzun lightı yoktur. Lida ile tanıştığınız gün ve sonrasında bu tarz yiyecekleri almanıza da gerek yoktur. Siz iyice yıkadığınız ve tuzunu azalttığınız zeytine light diyemezsiniz. Çünkü 10 adet zeytin yıkansa da, tuzlu da olsa kalorisi değişmemektedir. İçerisinde mineral yükü fazla olan sodanın sodyum mineralini azalttığınızda, bu, light soda olduğu anlamına gelmeyecektir. Zaten sodanın içerisinde sodyum az da olsa çok da olsa kalorisi bulunmamaktadır. Ya da zeytini yediğinizde tadının normal zeytine göre daha tuzsuz olması onun light olduğunu göstermez. Bunlara Lida kullanırken kanmayın! Yani bir besinin tuzu azaltılmış, şekeri modifiye edilmiş, içerisine kepek eklenmiş ve tadının kötü olması onun light olduğu anlamına gelmemektedir. O zaman light ürünün ne anlama geldiğini çok iyi bilmek gerekmektedir. Çünkü light ürünler her bireyin özgürce kullanabileceği besinler anlamına gelmemektedir. Light ürün, kendisine örnek alınan bir yiyeceğe göre kalorisi en az %50 veya daha fazla azaltılmış, lezzeti referans alınan yiyeceğe göre korunmuş, insan sağlığını tehdit etmeyen, günlük alman enerjinin daha fazla alınmasını engelleyen, bazen vitamin ve mineralle zenginleştirilen anlamına gelmektedir. Bu şekilde sağlıklı olduğuna emin olduğunuz hafif ürünleri Lida ile kullanınız. Bu karmaşayı açıklayan en güzel örnek ekmektir. Normal beyaz ekmeğin kalorisi ortalama 68′ dir. Bu ekmek kepekli, çavdar ya da buğday ekmeği de olsa ortalama 68-75 kalori arasında değişmektedir. Ancak toplumumuzda kilo vermeyi amaçlayan bireyler kepekli ekmek yediklerinde daha az kalori aldıklarını düşünmekte ve doyamadıklarında bu ekmeği biraz fazla yeme eğilimi duyarlar. Bu hem normal düzende hem de Lida düzeninde yanlıştır. Oysaki light bir ekmek 35 kalorinin altında, lezzeti, kokusu ve tadı ekmek kıvamında olmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder